About

Capture.PNG
Logo Han Fara fundal.png
Construit în anul 1922, pe unu dintre drumurile comerciale ce legau Moldova de Transilvania, în locul unui vechi han, mai mic și mai modest, acesta trece, trei ani mai târziu, din proprietatea negustorului grec Gorok în cea a prăvăliașului sas Friederich Jahrmann. Odată cu schimbarea proprietarului devine hotel și restaurant până în 1958, când este abandonat.
Hanul din Tulgheș veritabilă mărturie arhitecturală a clădirilor cu destinatie publică, ilustrează o nouă etapă în evolutia acestora, prin complexitatea organizării constructiilor, menite să deservească un public mai divers, cu pretentii crescute, care nu mai era format doar din simplii cărăuși de pe vechile drumuri comerciale, ci și din turiștii atrași în perioada interbelică, de frumusetile zonei.
 
În perimetrul acestuia era inclus hanul propriu-zis, bucătăria de vară (formată din două încăperi), șura cu două grajduri și un șopron pentru adăpostirea lemnelor pentru foc.
Din punct de vedere arhitectural, constructia este tributară influentelor urbane, modul de dispunere a anexelor și functiile acestora demonstrând, în ultimă instantă, caracterul său predominant rural.
 
Tiparul constructiv al hanului se încadrează în cel local, utilizând mai ales materiale naturale care nu trebuiau cumpărate (piatra pentru pivnită, lemnul pentru structura peretilor, lutul pentru tencuieli) și materiale procurate din zonă – cărămidă pentru zidirea soclului.
Planimetric, constructia hanului este dispusă în formă de L. Prezintă șase încăperi destinate clientilor: servirea mesei și cazare.
Intrarea este dominată de un turn înalt de 10 m cu geamuri ample în partea superioară, pe toate cele patru laturi, decorat cu elemente din lemn aplicate pe zidărie.
Prin cele patru ferestre răzbătea în noapte lumina lămpii de gaz, servind ca punct de orientare, dar în primul rând, ca reclamă și modalitate de atragere a clientilor. Fatada dinspre interiorul curtii este protejată de o prispă cu foișor lung, sustinută de stâlpi simpli și închisă cu balustradă de scândură traforată. Sălile de mese sunt decorate cu mobilier pictat, blide și cancee de ceramică, iluminatul acestora fiind asigurat cu lămpi pe gaz suspendat în tavan.
 
În prezent hanul este restaurat și oferă servicii de înaltă calitatea tuturor celor care doresc să-i treacă pragul. Totodată se pot organiza mese festive, nunti, botezuri, conferinte și simpozioane.
Vă așteptăm cu drag să degustati din produsele pe care vi le oferim cu plăcere.